ayurveda – dosha’s alvast in balans voor de Himalaya Challenge

8.00 uur. Ik word wakker door de regen, gelukkig hoor ik ook de verwarming aanslaan. De zomer is nu echt voorbij… Voel ook een lichte verkoudheid opkomen, niet de beste start van het weekend. Anderzijds, perfect weer om me te laten verwennen met een heerlijke massage, ik kijk er al de hele week naar uit. Ben ook nieuwsgierig naar  ‘de wetenschap van het leven’, want dat is wat Ayurveda betekent.

Als je wilt weten hoe je lichaam morgen is, kijk dan naar je gedachten van vandaag.

Deze oud-Indiaase wijsheid heb ik natuurlijk van internet gehaald, maar is desalniettemin herkenbaar. Het lichaam is tenslotte onderhevig aan de geest, dat heb ik de afgelopen weken wel weer gemerkt. Kortom, tijd om te leren over de dosha’s en te kijken hoe het gesteld is met het evenwicht tussen deze drie energieën. En waar kan dat beter dan bij massagepraktijk  Dosha?

Anneke Strootman, Ayurvedisch massagetherapeut maar ook Ayurvedisch voedingsconsulente vertelt me hoe de vooraf ingevulde vragenlijst haar helpt te bepalen wat voor soort massage ze gaat geven, evenals welke kruidenolie ze gaat gebruiken. En olie werd er gebruikt.. M’n lichaam zoog het op als een spons, en oh, wat voelde het heerlijk ontspannen. Ruim een uur later stap ik met lichte tegenzin – want het was echt zalig! – maar volledig ontspannen weer van de massagetafel af. Zo wil ik elk weekend wel beginnen…

Was ik in balans? Vast niet helemaal, kan ook haast niet na zo’n hectische week, maar dat is eigenlijk wel fijn want dan voel je goed het verschil. Naast de werking op het fysieke niveau heeft de massagetechniek zeker ook effect op de geest. Eigenlijk is het een preventieve versterking van het lichaam en het zenuwstelsel, het ontspant maar versterkt ook het immuunsysteem en voert afvalstoffen af. Dat laatste zorgt ervoor dat ik vanmiddag liters thee heb gedronken, dit om een licht zeurende hoofdpijn te doen verdwijnen (hetgeen prima werkte). Maar wat voel ik me heerlijk, super relaxed en fit tegelijk. Abhyanga… die houden we erin, al moet ik zeggen dat de traditionele Indiase hoofdmassage ook wel aantrekt. Keuzes maken… welke dosha-type was dat ook alweer?

Volgende week zaterdag, 22 oktober, verzorgt Anneke ook de Ayurvedische lunch  én geeft ze stoelmassages tijdens de Himalaya Vitality Day, een benefit dag voor het VSO project Sisters for Sisters.  We hebben vandaag de recepten doorgenomen, nu al trek!

massagepraktijk-doshaayurvedische-voeding-ingredienten

Misschien tot zaterdag?
(om teleurstellingen te voorkomen, geef je wel even vooraf op. Kan via een comment op deze blog, via facebook, via de site van Present Movement of massagestudio Dosha)

Groet van ‘Vata-Kapha-Pitta’ Yvette (denk ook in die volgorde…)

Een gedachte over “ayurveda – dosha’s alvast in balans voor de Himalaya Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s