cimitero monumentale – un posto bellissimo

Tja, wat doe je als je een dag in Milaan bent maar geveld door een flinke verkoudheid? Dan ga je niet shoppen en het eten smaakt ook niet echt. Gelukkig komt er dan een tip door vanuit Spanje: cimitero monumentale. Klinkt voor sommigen wellicht wat vreemd, een bezoek aan een kerkhof waar je niemand van de overledenen kent, maar ik ben er fan van. Klein, eenvoudig en verborgen of groots en haast bombastisch, zoals hier in Milaan of in Buenos Aires.

img_2693

Het Cimitero Monumentale in Milaan is haast een openluchtmuseum,  aangelegd door Carlo Maciachini en ruim 250.000 vierkante meter groot. Na het Famedio, het ‘Huis van beroemdheden’, daar waar beroemde Milanezen en niet-Milanezen zijn begraven, ligt dus een prachtig kerkhof waar het heerlijk dwalen is.

Het is rond het vriespunt en dik ingepakt slenter ik over het vrijwel verlaten terrein. Mooi! Kende er trouwens heel weinig van naam, hetgeen iets zegt over mijn (gebrek aan) kennis van Italiaanse historie en grootheden, dus al heel snel laat ik de plattegrond in m’n zak en dwaal gewoon rond. De verkoudheid werd er niet minder door maar het was een meer dan prima afleiding!

img_2719

Op de terugweg uiteraard nog even een koffie onder de bogen van Galleria Vittorio Emanuele II, om toch ook nog even het Milaan van de levenden op te snuiven. Als je toch in de buurt bent…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s